Dabong, 1/1/2015 - Bencana banjir yang melanda pantai timur antara yang cukup menyedihkan dalam menutup tahun 2014. YBK turut merasai kesengsaraan mangsa bencana banjir yang cukup besar ini. Melalui maklumat sukarelawan setempat YBK telah memberi sumbangan kali ini telah disampaikan di Kg Kemubu, Dabong, Kelantan. Sumbangan berupa makanana segera untuk memenuhi sebahagian mangsa di Kg Kemubu yang hanya tinggal sehelai sepinggang.

Sepanjang pemgamatan YBK di kawasan tersebut jelas menunjukkan betapa musnah seluruh perkampungan akibat dilanda air. Cukup mengharukan bagaikan tsunami kecil melanda kawasan penempatan ini. Daripada 400 rumah, hanya 25  rumah yang mampu menahan air pasang besar ini yang lainya rosak teruk atau runtuh menyembah bumi. Malah bangunan awam seperti kantin sekolah dan bangunan perhentian keretapi musnah sama sekali.

YBK bersama ALPA, Dato Bing Selamat Amir, CEO, En Zulhairy Jalaluddin serta kakitangan telah hadir untuk melihat dan merasai kepayahan penduduk disini. Bantuan makanan dan pakaian telah kami sumbangkan bagi mengurangkan trauma kesan bencana alam ini. Semoga penduduk kampung yang mengalami musibah bencana ini mampu untuk terus berjuang dalam meneruskan kehidupan seharian.    

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL : 03 7875 0036
FAKS : 03 7875 0719
E-MEL : ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;