Sg Buloh, 30/6/2008 - Dato Pengerusi telah mengadakan lawatan sambil belajar ke kolam ternakan ikan hantu di Subang 2 Sg Buloh. Ikan hantu ini juga dikenali dengan nama ketutu, belontok, sunhock, haruan bodoh, ikan ubi atau marble goby telah diternak secara komersial oleh sebuah syaraikat tempatan, Camar Progresif Sdn Bhd yang menternak ikan tersebut untuk pasaran dalam negeri.

Dato Pengerusi bersama beberapa orang Ahli Lembaga Pemegang Amanah dan CEO YBK telah meluangkan masa hampir 2 jam di premis di mana ikan tersebut dipelihara di dalam kolam fibre. Di akhir sesi lawatan Dato bercadang akan mengemukakan cadangan ke kementerian yang berkaitan untuk mendapatkan peruntukan bantuan kewangan bagi menjayakan projek ternakan ikan tersebut.

Menurut pengusaha ikan tersebut, syarikat masih tidak dapat memenuhi permintaan menerima tempahan dari dalam, apatah kagi permintaan luar negara seperti Singapura dan Hong Kong.

BERKENAAN LAMAN INI

Dasar Privasi & Penafian
Lapor Ralat / Kesilapan

Kandungan di dalam laman web ini (foto, audio, video dan artikel) disediakan oleh Bahagian Media dan Arkib serta Bahagian Penyelidikan dan Komunikasi Korporat, Yayasan Basmi Kemiskinan. Siaran semula atau replikasi kandungan untuk tujuan komersial perlu mendapat kebenaran daripada YBK terlebih dahulu.

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL : 03 7875 0036
FAKS : 03 7875 0719
E-MEL : ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;