Gombak, 19/10/2011 – Skuad Kasih YBK bersama Yayasan Nur Karangkraf telah melawat 6 orang anak yatim piatu di Pangsapuri Mutiara Gombak Batu 7 Jalan Gombak  yang telah kehilangan ibu dan ayah. Mereka sekarang dipelihara oleh datuk mereka Mohd Salleh bin Zahari yang tidak begitu sihat yang bergantung pula dengan usaha pencarian isterinya Norsimah bt Mohd Nor sebagai mengambil upah menjual sate di gerai berhampiran UIA Gombak.

Disamping itu datuk dan nenek terpaksa pula menjaga 6 orang lagi cucu dan anak mereka. Semasa lawatan tersebut, semua 6 orang adik beradik tidak lagi bersekolah. Daripada ujian membaca yang dilakukan oleh pegawai YBK mendapati kebolehan membaca telah menurun walaupun masih mengenal huruf. Untuk tujuan tersebut YBK bercadang menawarkan 2 dari mereka ditempatkan di Asrama Kasih YBK Gesir. Manakala baki 4 orang lagi sedang diuruskan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Gombak untuk tindakan selanjutnya.

Semasa lawatan YBK telah menyumbangkan RM200.00 kepada penjaga kanak-kanak tersebut ntuk meringankan beban hidup harian mereka. 

BERKENAAN LAMAN INI

Dasar Privasi & Penafian
Lapor Ralat / Kesilapan

Kandungan di dalam laman web ini (foto, audio, video dan artikel) disediakan oleh Bahagian Media dan Arkib serta Bahagian Penyelidikan dan Komunikasi Korporat, Yayasan Basmi Kemiskinan. Siaran semula atau replikasi kandungan untuk tujuan komersial perlu mendapat kebenaran daripada YBK terlebih dahulu.

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL : 03 7875 0036
FAKS : 03 7875 0719
E-MEL : ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;