21 & 22 APRIL 2020 - Hari ini telah berlangsung penyampaian sumbangan Sinar Kasih Ramadhan (SKR) 2020 melibatkan kawasan Beranang, Cheras dan Hulu Langat. Sumbangan disampaikan oleh En. Audi Faliq Ibrahim (Timbalan Pengurus Bahagian Pendidikan, Inovasi & Modal Insan YBK) dan En. Muhammad Afiq Mohd Azman (Penolong Pengurus Bahagian Media & Arkib YBK). Senarai keluarga yang menerima adalah seperti berikut;


CHERAS, 22 April 2020 – En. Mohd Azani b Abdul Rahman sebelum ini bekerja sendiri bagi menyara keluarganya. Namun kini, beliau bersama isteri, Pn. Norzaidah bt Zakaria telah mula menerima tempahan membuat kuih dan kudapan sempena Ramadhan yang bakal menjelang. Ketika YBK tiba, mereka sedang menyiapkan tempahan kuih ros.

Pasangan ini tinggal bersama 6 orang anak mereka di mana 4 daripada mereka masih belajar di institusi pengajian tinggi manakala yang bongsu sedang belajar di SK Batu 9.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 019 994 0209.

Sumbangan SKR 2020 daripada YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh pegawai YBK, En. Muhd Afiq Mohd Azman.


BT. 9 CHERAS, 22 April 2020 – En. Mohamad Rapiza b Hussin bekerja sebagai pekerja pembersihan awam bagi menyara keluarganya. Sebelum ini beliau keluar bekerja setiap hari tetapi sejak PKP bermula, beliau hanya keluar bekerja apabila diarahkan majikan. Isteri beliau, Pn. Shalizah bt Sharudin tidak bekerja.

Keluarga ini tinggal menumpang di rumah mertua bersama 4 orang anak mereka yang masih belajar. Anak sulung keluarga ini sedang belajar di politeknik manakala yang lain masih belajar di peringkat menengah dan rendah.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 017 381 1565.

Sumbangan SKR 2020 daripada YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh pegawai YBK, En. Audi Faliq Ibrahim.


CHERAS, 22 April 2020 – En. Mohd Amin b Muhara bekerja sebagai pemandu bas persiaran membawa pelancong dan pendapatan beliau bergantung kepada bilangan β€˜trip’ yang diterima. Namun sejak bulan Januari dan sehingga kini, beliau tidak dapat bekerja kerana tiada β€˜trip’ daripada agensi pelancongan akibat wabak COVID-19. Isteri beliau, Pn. Nor Suriani bt Mohd Nor adalah suri rumah sepenuh masa.

Pasangan ini dikurniakan 5 cahaya mata dan semuanya masih lagi belajar di peringkat rendah dan menengah. Anak sulung keluarga ini berusia 14 tahun manakala yang bongsu berusia 5 tahun.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 012 227 1338.

Sumbangan SKR 2020 daripada YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh pegawai YBK, En. Muhd Afiq Mohd Azman.


BT. 20 HULU LANGAT, 22 April 2020 – Pn. Noraizah bt Mohamed Sedek menyara keluarga dengan bekerja sebagai pengawal keselamatan. Beliau dan anak-anak tinggal di kawasan perumahan murah Kg. Padang yang jauh daripada pekan utama.

Beliau menanggung 5 orang anak di mana 4 orang masih belajar di sekolah dan yang bongsu berumur 3 tahun.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 016 395 0177.

Sumbangan SKR 2020 daripada YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh pegawai YBK, En. Audi Faliq Ibrahim.


CHERAS, 22 April 2020 – Pn. Haslina bt Ambong menyara keluarga dengan kemahiran menjahit baju yang dimilikinya. Namun menurut beliau, tempahan yang diterima adalah tidak menentu dan sedikit sebanyak mengganggu kewangan keluarganya.

Beliau tinggal menyewa bersama anak-anaknya seramai 9 orang, di mana 5 orang daripadanya masih melanjutkan pelajaran di peringkat kolej, menengah dan juga rendah.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 018 966 8725.

Sumbangan SKR 2020 daripada YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh pegawai YBK, En. Muhd Afiq Mohd Azman.


KG SESAPAN KELUBI, 21 April 2020 – En. Mohd Shaiful b Shafie sedar bahawa beliau perlu berusaha keras untuk menyara keluarga kerana pekerjaan sebagai buruh bukanlah mewah. Beliau juga melakukan pelbagai kerja kampung untuk memperoleh pendapatan.

Isteri beliau, Pn. Masziana bt Mohd Noor adalah seorang suri rumah dan pasangan ini dikurniakan 3 orang anak – 2 sedang bersekolah manakala seorang lagi masih kecil. Keluarga ini tinggal menumpang di rumah ibu bapa.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 011 2380 3508.

Sumbangan Sinar Kasih Ramadhan 2020 oleh YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh Pegawai YBK, En. Audi Faliq Ibrahim.


KG KUALA PAJAM, 21 April 2020 – Pendapatan En. Shahrizad b Ujang sebagai penjual ikan adalah tidak seberapa dan bergantung kepada permintaan. Jika laku, maka banyaklah pendapatan dan begitulah sebaliknya. Banyak yang perlu dibelanja termasuklah rumah kediaman yang perlu dibayar sewa.

Isteri beliau, Pn. Rasimatun Akmar bt Noordin hanyalah suri rumah dan menjaga 5 orang anak mereka yang semuanya masih bersekolah.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 013 498 5868.

Sumbangan Sinar Kasih Ramadhan 2020 oleh YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh Pegawai YBK, En. Muhd Afiq Mohd Azman.


KG KUALA PAJAM, 21 April 2020 – En. Mohamad Azam b Murad bertugas sebagai imam di kampung dan inilah juga punca pendapatan yang digunakan untuk menyara keluarga. Isterinya, Pn. Rosmida bt Ramli pula tidak bekerja dan menumpu perhatian sepenuhnya kepada rumah tangga.

Pasangan ini dikurniakan 8 orang anak di mana 6 orang daripada mereka masih belajar. Anak sulung dan anak ke-2 beliau sedang menuntut di kolej, 4 orang di peringkat sekolah manakala 2 lagi masih kecil.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 013 999 5526.

Sumbangan Sinar Kasih Ramadhan 2020 oleh Hjh. Faridah bt Abdullah telah disampaikan oleh Pegawai YBK, En. Muhd Afiq Mohd Azman.


KG KUALA PAJAM, 21 April 2020 – En. Mohd Faezal b Md Bahari buat masa ini tidak bekerja dan bergantung kepada isteri, Pn. Norzaini bt Mohamad yang bekerja sebagai pembantu kedai makan dengan pendapatan yang tidak seberapa.

Pasangan ini dikurniakan 3 orang anak dan semuanya masih lagi bersekolah. Kediaman keluarga ini perlu dibayar secara bulanan dan dengan tempoh PKP yang sedang berlangsung, sedikit sebanyak mengganggu kewangan keluarga ini.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 017 877 0899.

Sumbangan Sinar Kasih Ramadhan 2020 oleh YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh Pegawai YBK, En. Audi Faliq Ibrahim.


KG KUALA PAJAM, 21 April 2020 – Sejak tidak tinggal sebumbung dengan suami, Pn. Nurul Hidayah bt Sulaiman terpaksa melakukan pelbagai kerja dan bekerja sendiri untuk menanggung anak dan juga ibu bapanya yang tinggal bersama.

Ketika kami hadir, beliau berada di Johor bekerja dan tidak dapat pulang menjenguk anak dan terkandas kerana PKP. Anak-anak ditinggal untuk dijaga oleh nenek dan datuk mereka. Nenek mereka, Pn. Halimah bt Alias kadang kala tidak sihat.

Keluarga ini boleh dihubungi di talian 014 223 9976 (nenek).

Sumbangan Sinar Kasih Ramadhan 2020 oleh YBK Usahasama Sdn. Bhd. telah disampaikan oleh Pegawai YBK, En. Muhd Afiq Mohd Azman.

HUBUNGI KAMI

YAYASAN BASMI KEMISKINAN
No. 32 & 34, Jalan SS7/24,
Kelana Jaya,
47301 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

TEL :Β 03 7875 0036
FAKS :Β 03 7875 0719
E-MEL :Β ybk@ybk.org.my

Ikuti YBK di Media Sosial ;